вівторок, 11 квітня 2017 р.

Хвилинки безпеки: "Домедична допомога постраждалим від пожеж"



    Щодня від необережного поводження з вогнем в Україні гине 7-8  чоловік. В Україні в середньому кожної 0,5 год. надходить сигнал про пожежу, люди повідомляють про свою біду


     Небезпечність пожеж полягає в тому, що вони наносять значні матеріальні збитки, а інколи їхніми наслідками стає непоправне – загибель людей. Окремі пожежі хоча й не призводять до  загибелі людей, але у зв’язку з тим, що у процесі горіння виділяється багато тепла і утворюються токсичні речовини, вони стають причиною отруєння людей і значного погіршення їхнього здоров’я.

   Під час пожежі втрачається багато кисню і концентрація його в повітрі зменшується. У людей починається кисневе голодування, в результаті чого з’являється слабкість, крутиться голова, порушується координація рухів, гальмується свідомість. При кисневому голодуванні людина починає часто дихати і цим ще більше ускладнює своє становище, вдихаючи велику кількість диму. Небезпечними під час пожежі є вибухи тому найголовнішим є спроба швидко залишити приміщення. Та на жаль, якщо виникає паніка, у таких ситуаціях обстановка значно ускладнюється.

 - Чи можемо ми до приїзду лікаря надати людині допомогу? Яку?



    Насамперед необхідно винести людину з зони пожежі, накинувши на неї попередньо ковдру, плащ, пальто. Якщо одяг на потерпілому тліє, його обливають водою. Обпечені частини тіла оголюють: коли ушкодження значне, одяг розрізають. Одяг, що прилип до рани, обрізають навколо неї і накладають зверху пов’язку. Не слід змащувати ушкоджену поверхню домашніми лікувальними засобами. Вони, як правило, лише утруднюють оброблення рани в лікарні.

    Опіки можуть бути різного ступеня тяжкості, залежно від стадії опіку. Розрізняють чотири ступені опіків.

І – обпечене місце червоніє, припухає, болить, але за 2-3 дні гоїться.

ІІ – утворюються пухирі, які загоюються за тиждень.

ІІІ – тканини вражаються глибоко, утворюючи струп, що довго не гоїться.

ІV – мертвіє чи обвуглюється не тільки шкіра, а й глибші тканини. При глибоких опіках, які займають понад 15% поверхні тіла в дорослих і 10 – у дітей, може виникнути опікова хвороба, а також опіковий шок.

     При опіках значної поверхні тіла потерпілого загортають у простирадло, а якщо надворі сира погода -  в ковдру.

     При опіках першого та другого ступенів слід негайно покласти на вражене місце примочку з рідини, яка містить спирт, або слабкого розчину марганцевокислого калію. Спирт і його похідні стримують подальше руйнування клітин і водночас знезаражують місце ушкодження. Якщо допомога надана вчасно, пухирі не збільшуються і досить швидко зникають больові відчуття. При опіках третього і четвертого ступенів на вражені місця слід накласти стерильні пов’язки. При великих опіках використовуються чисті, випрасувані простирадла. Потерпілого слід напоїти чаєм, мінеральною водою і терміново доставити до лікарні.

    Під час пожежі відбувається отруєння організму чадним газом ( окисом вуглецю ). Чадний газ утворюється під час згорання палива без достатнього припливу кисню. Спочатку людина відчуває головний біль, нудоту, потім – запаморочення, загальну слабкість, сонливість, починається блювота, шкіра може збліднути і покритись яскраво-червоними плямами. Швидко, протягом кількох хвилин, потерпілий непритомніє. Можлива зупинка дихання і навіть смертельний шок.

   Для надання допомоги потерпілому потрібно:
1.   Винести його на свіже повітря в безпечне місце ( якщо горить ліс, покласти на обличчя мокру хустку ) .

2.    Викликати лікаря.

3.  До приїзду лікаря прикласти потерпілому до носа ватку з нашатирним спиртом ( не притуляючи до слизової оболонки носових стінок ) 

При сильних опіках неприпустимо:
  • обробляти шкіру спиртом або одеколоном;
  • проколювати пухирі;
  • змащувати рану жиром, зеленкою, кремами і т. п.;
  • доторкатися до рани руками, зривати частини одягу, що прилипли до місць опіку.



Бережіть себе!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар