суботу, 1 квітня 2017 р.

Що я знаю про мораль?

     На рівні підсвідомості ми всі розуміємо, що таке мораль. Але давайте розберемо цей термін детальніше.



     Мораль — це сукупність сталих у даному суспільстві неписаних норм поведінки, які регулюють відносини між людьми. Важливо підкреслити, що саме в даному суспільстві, тому що в іншому суспільстві або в іншу епоху ці норми можуть бути зовсім іншими. У моралі відображені відносини людини до суспільства, відносини людини до людини і вимоги суспільства до людини.
     У ній представлені правила поведінки людей, які визначають їх обов’язки один до одного і до суспільства. Моральна свідомість пронизує всі сфери діяльності людини. Моральну оцінку завжди здійснюють сторонні люди: родичі, товариші по службі, сусіди, нарешті, просто натовп.
     Як зауважив англійський письменник Джером К. Джером, «найважчий вантаж — це думка про те, що скажуть про нас люди».
   На відміну від моралі моральність передбачає наявність у людини внутрішнього морального регулятора.
    Можна, таким чином, стверджувати, що моральність — це особиста мораль, самооцінка. Можна виділити професійну мораль, побутову мораль і мораль сімейну. При цьому моральні вимоги мають ідейну основу, вони пов’язані з розумінням того, як людина повинна поводитися.
    Моральне поведінка повинна відповідати відповідним ідеалам і принципам, при цьому велике значення тут мають поняття добра і зла, честі та гідності. Моральні уявлення виробляються суспільством і можуть змінюватися в міру його розвитку і зміни.
     А тепер пропоную Вам перейти до практичної частини і виявити свою моральну орієнтацію за наступним посиланням >>




Немає коментарів:

Дописати коментар